Jak przygotować się na kolejny sezon do uprawy roślin w donicach i pojemnikach.
Zastanawiasz się, jak przygotować się do zimy po uprawie warzyw w doniczkach? W tym artykule opiszemy krok po kroku, co należy zrobić, żeby na wiosnę być już przygotowanym do kolejnego sezonu!
Wykorzystanie ziemi na kolejny sezon
Kiedy dni stają się coraz krótsze, a noce są już naprawdę chłodne, trzeba powoli myśleć o tym, jak się przygotować do zakończenia uprawy. Jeśli zastanawiasz się, czy w ogóle można cokolwiek odzyskać z uprawy na kolejny sezon, to odpowiedź brzmi – tak! W zasadzie prawie wszystko. Doniczki, narzędzia, akcesoria – jasna rzecz, ale w większości przypadków możesz ponownie wykorzystać nawet podłoże. Dlaczego w większości? W przypadku, gdy Twoje rośliny w trakcie uprawy dotknęły choroby grzybowe, to ponowne wykorzystywanie ziemi przysporzy więcej problemów niż pożytku. Sadzenie roślin w podłoże po zarazie ziemniaczanej? Odpada, bo załatwisz swoje pomidory szybciej niż posadzisz, ale jeśli Twoje rośliny atakowały szkodniki, to tym się nie przejmuj. Z takiej uprawy możesz ziemię odzyskać i wykorzystać ją ponownie.
Od czego zacząć przygotowanie do zimowania? Przede wszystkim od wyrzucenia nadziemnych części roślin i usunięcia ich wszystkich resztek korzeni z ziemi. Najlepiej będzie, jeśli wysypiesz taką ziemię z doniczek na folię lub inny materiał – to najłatwiejsza opcja. Wtedy będzie można pozbyć się wszystkiego, co niepotrzebne. Z niektórych roślin jak np. pomidora czy papryki ciężko będzie odzyskać ziemię, ponieważ utrudnia to mnóstwo malutkich korzeni, które są dosłownie wszędzie.
Co z drenażem z donic?
Jeśli na spodzie donicy znajdowała się warstwa drenażu, to są dwie opcje na jego odzyskanie. Pierwszą z nich jest wybranie pojedynczych kulek keramzytu, a jeśli używany był nasz drenaż, w którym był zawarty również węgiel brunatny, to spokojnie węgiel może zostać zmieszany z ziemią – to super opcja, bo wzbogaca on ziemię w składniki odżywcze. Druga opcja – najpierw wybierz łopatką samą ziemię z wierzchu donicy, a później wrzuć ją do worka lub pojemnika keramzytu (wiadomo – będzie z resztkami ziemi), który znajdował się na dnie donicy i przechowaj go do kolejnego sezonu.
Czyszczenie donic
Kilka słów o doniczkach uprawowych. Przede wszystkim należy je dobrze wyczyścić – tak, aby pozbyć się wszystkich potencjalnych patogenów. Możesz użyć do tego zwykłego, szarego mydła lub potasowego. Nie używaj, żadnych mocniejszych płynów myjących. Często zdarza się, że doniczki mają osad od twardej wody lub nawozów. Wtedy świetnie sprawdzi się ocet. Możesz także zanurzyć doniczki w roztworze octu z wodą, w proporcjach ocet:woda – 1:3.

Dezynfekcja podłoża z patogenów
Ziemia oczyszczona od korzeni, drenaż usunięty, donice wyczyszczone, ale co dalej z ziemią? Teraz trzeba wybić z niej potencjalne choroby i szkodniki. Są na to dwa sposoby:
- Przemrożenie ziemi – oczyszczoną ziemię należy rozsypać np. na folii na balkonie czy tarasie lub po prostu gdzieś na zewnątrz. Jej warstwa nie powinna przekraczać 10 cm – tak, aby mróz dostał się wszędzie. Tak rozsypaną zostaw na całą zimę.
- Wypiekanie ziemi – no ta opcja wymaga już sprzętu, np. piekarnika. Nie oszukujmy się, przy większej ilości doniczek będzie to zadanie praktycznie niemożliwe, ale dla kogoś, kto nie miał zbyt dużej uprawy, ten sposób się jak najbardziej sprawdzi. Oczyszczoną ziemię należy wypiec w temperaturze minimum 80*C przez ok. 1-2 godziny. Tak przygotowaną ziemię można zamknąć w worku lub pojemniku. Dzięki temu, że będzie sucha – świetnie się przechowa do kolejnego sezonu.
Uzupełnienie składników odżywczych
Na wiosnę przed sadzeniem trzeba podjąć kolejne kroki. Po całym sezonie ziemia pozbawiona jest większości składników odżywczych, zwłaszcza, jeśli rosły w nich żarłoczne rośliny, jak np. pomidory czy papryki. Dlatego musisz pamiętać o jej zasileniu w makro- i mikroelementy. Najlepiej będzie dodać do niej kompostu lub dobrej jakości obornika, w proporcjach ⅓ kompostu lub obornika i ⅔ starej ziemi z doniczek. Pamiętaj tylko, że obornik lub kompost muszą być dobrze przeleżane, bo dodanie świeżych komponentów zagraża spaleniem roślin. Jak rozpoznać odpowiednio przygotowany kompost i obornik? Jeśli kupisz gotowe, workowane w sklepie, to zazwyczaj są one od razu gotowe do użycia, a jeżeli kupujesz obornik prosto od gospodarza – na 99% będzie on świeży i nie będzie się nadawał od razu do użycia.
Zapamiętaj te zasady:
- Kompost przetwarza resztki organiczne przez ok. 10 miesięcy (latem będzie to szybciej)
- Obornik musi przeleżeć minimum 1 rok
Dopiero po takim czasie nadają się do użycia bez zagrożenia spalenia roślin.
Dosyp świeżej ziemi
Nadchodzi wiosna, masz oczyszczoną, zdezynfekowaną ziemię z dodatkiem kompostu lub obornika. Co dalej? Dosyp świeżej ziemi w proporcji 1:1. Przy usuwaniu resztek roślinnych z poprzedniego sezonu na pewno sporo ziemi zostało wyrzucone, dlatego jeśli chcesz wypełnić wszystkie doniczki z pozostałego sezonu brakowałoby jej sporo. Dodatkowo świeża ziemia = nowe składniki odżywcze dla naszych roślinek.
Tak przygotowane podłoże gotowe jest do użycia ponownie. Jak widzisz, wcale nie musisz kupować wiele rzeczy na nowy sezon, a wystarczy odpowiednio zadbać o bieżące.
Kategoria: Ciekawostki Porady dla wszystkich
Opublikowano: 8.09.2022